DŮVODY PRO NOMINACI ŠKOLY NA VÝROČNÍ CENU AHR ĆR
Naší vizí je škola poskytující kvalitní vzdělávání pro všechny žáky, v přátelské a nekonfliktní atmosféře, kde se bude střetávat svět nových znalostí a moderních technologií s morálními hodnotami.
DALŠÍ DOPLŇUJÍCÍ INFORMACE
Střední škola hotelnictví, gastronomie a služeb SČSMD Šilheřovice, s.r.o. je školou zabývající se výchovou a vzděláváním mládeže. Škola má v regionu dlouholetou tradici, v roce 2021 oslavila 65. výročí od svého založení. V nabídce školy jsou tříleté obory vzdělávání zakončené výučním listem: Kuchař – číšník, Cukrář, Kadeřník a čtyřleté obory zakončené maturitní zkouškou: Hotelnictví, Cestovní ruch (se zaměřením na golf), Analýza potravin a Nutriční asistent.
V současné době ve škole studuje cca 310 žáků a v tomto školním roce ve škole působí 30 pedagogických pracovníků a 3 asistentky pedagoga pro žákyně s PAS oboru Cukrář. Ve školním roce 2021-2022 již jedna žákyně s PAS absolvovala daný obor s vyznamenáním.
Škola disponuje kromě klasických učeben i moderním vybavením pro odbornou výuku, moderní výpočetní technikou, jazykovými učebnami, chemickou laboratoří, kadeřnickými salony a cukrářskou výrobnou.
Škola průběžně realizuje investiční projekty, díky kterém drží krok s moderními trendy vybavení učeben i pro případnou online výuku a mohla vybudovat bezbariérový přístup do školy.
Škola se aktivně zapojuje i do projektů EU zaměřených na odborné vzdělávání žáků i další vzdělávání pedagogů, realizuje výzvy v oblasti odborného i školního vzdělávání Erasmus i pro žáky s omezenými příležitostmi, každoročně se cca 10-12 žáků účastní zahraniční stáže i mimo program Erasmus+.
S cílem zvýšit motivaci žáků ke studiu zavádíme inovativní metody ve výuce, např. projektové vyučování, fiktivní firmy.
Od 1.9.2021 se škola účastní 2letého projektu MSK s názvem OKAP II Rozvoj odborné angličtiny na SŠ a Okap II podnikání a polytechnika. Cílem projektu je posílit výuku OAJ tandemovou metodou.
Praktická výuka a odborný výcvik žáků probíhají na školních pracovištích a na pracovištích sociálních partnerů, kde studenti pracují samostatně nebo ve větších skupinách pod vedením učitele odborného výcviku, nebo pověřeného instruktora.
Díky mnohaleté spolupráci se zaměstnavateli se odborníci z praxe aktivně zapojují do výuky žáků, kde jim předávají své zkušenosti z praxe a výuka tak získává širší rozměr.
Žáci všech oborů se aktivně účastní regionálních soutěží, ve kterých se umísťují na předních místech. Pomáhají zajišťovat řadu společenských akcí v regionu a aktivně se účastní projektových dnů a prezentačních akcí školy.
Cílem školy stát se také centrem celoživotního učení, od roku 2014 a 2016 se škola stala akreditovaným střediskem pro realizaci kurzů a zkoušek profesních kvalifikací v oblasti gastronomie a kosmetické péče. V roce 2019/2020 se oblast dalšího vzdělávání rozšířila o poskytování profesní kvalifikace Kadeřník.
Součástí školy je Domov mládeže, ubytováno je cca 30 žáků školy.
DALŠÍ DOPLŇUJÍCÍ INFORMACE K POPSÁNÍ UVEDENÝCH POSTUPŮ
NERELEVANTNÍ
HODNOTÍCI KRITÉRIA
Účast žáků/studentů na odborných stážích v zahraničí
Účast pedagogů na odborných stážích v ČR
Účast pedagogů na odborných stážích v zahraničí
Úspěchy žáků/studentů a pedagogů na odborných soutěžích
Kvalita vybavení školy
Zapojení odborníků z praxe do výuky
Členství a aktivní spolupráce s AHR ČR
Členství v dalších profesních organizacích a aktivní spolupráce s nimi
Práce s projekty ESF a výzkumná činnost
Spolupráce s ubytovacími či gastronomickými zařízeními – propojení teorie s praxí
Kvalita vybavení odborných pracovišť školy
NOMINOVAL:
Ing. Petr Lošák, 602725999