Představení kandidátů výročních cen 2019
Hotelová škola a Obchodní akademie Havířov s.r.o., Vyšší odborná škola Havířov s.r.o.
Ředitelka

DŮVODY PRO NOMINACI ŠKOLY NA VÝROČNÍ CENU AHR ČR: Poprvé jsem se s pedagogy a žáky školy setkal, když jsem řídil Hotel Imperial Ostrava****. Do té doby jsem poznal mnoho studentů z celé republiky, kteří nám pomáhali při gastronomických akcích na Pražském hradě a dalších cateringových příležitostech. Také jsem v pražských hotelích měl možnost spolupracovat s mnoha školami. Už před lety patřila Havířovská hotelovka mezi nejlepší a nejžádanější. Nyní je však o parník vepředu. Školu odkoupil mladý učitel matematiky Ing. Gába v roce 2016, který již déle nemohl poslouchat nářky minulého majitele jak na rozvoj školy nejsou peníze. Žáky s vedením jsem zval po dobu deseti let do Hotelu Perla v lednu na pobyty aby v Praze poznali nejlepší hotely a gastronomii. Přijíždělo jich méně a méně. S novým majitelem poslední tři roky přijíždí ve dvou turnusech skvělí motivovaní upravení studenti a přijíždí jich stále více. Učitelský sbor navštěvuje nejlepší restaurace, cestuje s dětmi na praxe do západní Evropy (Irsko, Skotsko, nově Itálie apod.), ve škole je v učebnách nejmodernější gastrotechnologie i výpočetní technika. Škola byla z větší části zrekonstruována a doplněna o další budovu. Studenti jsou nejžádanějším zbožím celého Severomoravského kraje. A na úrovni gastronomie v této části republiky je to opravdu znát. Je zde mnoho nových atraktivních podniků s mladým motivovaným personálem v základních pozicích i ve středním managementu. Jsem šťastný, že se přátelím s vedením této školy a mohu je doporučit na nejvyšší ocenění našeho oboru pro vzdělávací institut. Na naše konference už roky nejezdí pouze ředitelka, ale i majitel, a rozšířené vedení školy. Jsou vždy lační se dozvědět nové informace.


DALŠÍ DOPLŇUJÍCÍ INFORMACE: Jídelna: „nové“ židle od garant.dodavatele AHR Ton, stoly, prostírání Kuchyně: konvektomat – CONVOTHERM 4 easyDial 6.20 EB, Termozařízení na dohotovování a udržování jídel v teplém stavu ALTOSHAAM, 750 000 Kč celkem Kuchyně pro žáky: Šokový mražák BlackKube BK+5 100 000 Kč Žákovský bar: kávovar Ibertial, kávomlýnek Eureka Zenith 65 E, myčka na sklo, výčepní zařízení Vzdělávací aktivity pro budoucí gastronomy a hoteliéry: odborné kurzy - barmanský (pan Miloš Tretter), sommelierský ve spolupráci s Víno Hruška (třídenní kurz na vinohradu, ve sklípku, sommelier Marian Jemelík), čepování piva (pivovar Nošovice, sládek Roman Šolc), barista (paní Dagmar Mašlaňová, bar Co kdyby) vlastní soutěž - Havířovský korbel, v čepování piva, ve spolupráci s pivovarem Radegast Nošovice Praxe tuzemské: např. hotel Energetic Rožnov pod Radhoštěm, hotel Voroněž, hotel Pohoda Luhačovice, Hraniční hotel v Hlohovci Praxe zahraniční: Skotsko - 4 měsíce Itálie - nově, letos poprvé Odborné exkurze: Praha - ubytování v hotelu Perla, exkurze s výkladem do hotelů Aria, Buddha Bar Hotel, Alcron Radisson, Grand Mark, U Zlaté studně. Spolupráce - výměnné pobyty s evropskými hotelovýni školami: Portugalsko - Fundao, Cherry festival (příprava pokrmů s třešněmi) Polsko - Krakov, mezinárodní gastronomická soutěž (letos 2. místo barmani) Francie - kulaté stoly hotelových škol, prezentace České republiky Samozřejmostí je účast na gastronomických soutěžích, pořádaných českými hotelovými školami, např. letos 3. místo na soutěži v Žatci - čepování piva Kulinářské umění - pana Jiřího Roitha, učíme podle toho technologii přípravy pokrmů Praktická maturitní zkouška probíhá opravdu prakticky - příprava pohoštění pro hosty školy, případně praktické průvodcování v cestovním ruchu, letos se konalo v Praze během exkurze, kdy byli žáci ubytováni v Hotelu Perla**** Poznámka: gastronomický obor lze studovat i na naší Vyšší odborné škole, která má akreditovaný vzdělávací program Gastronomie a hotelnictví, možná již jako jediná vyšší odborná škola u nás.

NAVRHUJE: Tomáš Startl

DŮVODY PRO NOMINACI ŠKOLY NA VÝROČNÍ CENU AHR ČR: S prací vedení školy a s prací žáků této školy jsme se setkali oba dva, kteří ji nominujeme na Výroční cenu. Škola progresivně prosperuje, angažuje své studenty a vyučující v několika projektech. Jsou draví a na severní Moravě i úspěšní. Školu řídí zkušená pedagožka s dlouholetou odbornou praxí z našeho oboru. Svým příkladem strhává celý profesorský sbor. Je svým duchem nesmírně mladistvá a moderní. V tandemu s majitelem Davidem Gábou tvoří unikátní symbiózu. Rozvoj školy a její rozkvět jakož i zkušenosti žáků v praxi můžeme posoudit díky naši spolupráci s touto školou v průběhu několika let profesního života v Ostravě.


DALŠÍ DOPLŇUJÍCÍ INFORMACE: Odborné kurzy a projekty pro studenty, soutěže a účast na nich včetně získaných ocenění, účast na praxích i zahraničních, spolupráce s domácími hotely a restauracemi, nové vybavení školy. Myslíme si, že více informací o práci či k postupům v kritériích je viditelné a doplňující informace podá profesorský sbor či vedení školy.

NAVRHUJE: Radim Beneš, Tomáš Startl

Představení kandidátů