Rozhovor - JAN ŠKRLE

Rozhovor - JAN ŠKRLE

Hoteliérem roku 2018 v kategorii Hotely do 80 pokojů se stal JAN ŠKRLE z hotelu Chvalská Tvrz v pražských Horních Počernicích. Mluvili jsme spolu nejen o změnách, kterými hotel prošel za posledních pět let.

 

Pátým rokem jste ředitelem hotelu Chvalská Tvrz. Co se za tu dobu v hotelu změnilo?

Musím říct, že se změnilo hodně věcí. Dříve byl hotel typický spíše jako rodinný s romantickým ubytováním v klidné části Prahy 9, s výbornou kuchyní a třemi kongresovými sály. Když jsem se stal ředitelem, nechal jsem udělat analýzu, kde jsme vyhodnotili naše slabé a silné stránky. Zjistili jsme, že největší zájem má o naše služby firemní klientela a tak jsme se rozhodli, že se na tento segment hostů zaměříme. Samozřejmě, že změny probíhaly postupně, byl a je to proces. Nic se nezmění ze dne na den.

 

Můžete být konkrétnější?

Změnili jsme obecně rétoriku podniku. Zapracovali jsme na rozvoji konceptu coffee breaks. Začal jsem po ukončení pobytu zjišťovat u hostů, jak byli u nás spokojení, co se jim líbilo, co by chtěli vylepšit... Tato zpětná vazba do té doby nefungovala a přitom je to naprosto nezbytné. Došlo také k úplné změně rezervačního systému, začali jsme s online marketingem, PPC kampaněmi, mailingem. Pomáhá nám s tím agentura a já vidím, že bez toho by to vůbec nešlo. Rád bych zmínil, že si velice vážím přístupu jednatele hotelu ke všem těmto změnám. Dal mi totiž naprosto volnou ruku, důvěřoval mi a nesvazoval mě nijak v mých rozhodnutích a záměrech.

 

Jakou změnu považujete z hlediska uspěšného chodu hotelu za zásadní?

Určitě ten přechod na online rezervační systém a PPC kampaně na zviditelnění hotelu a restaurace. Řeknu k tomu jediné – funguje to.

 

V čem jste jiní než konkurence v okolí? Proč by si hosté měli vybrat právě vás?

Jsme menší hotel, máme 23 pokojů, 28 zaměstnanců, 3 konferenční sály, a tak se snažíme především o osobní přístup ke každému klientovi. Pokud to je možné, vyhovíme jeho nejrůznějším požadavkům a hlavně chceme, aby se u nás cítil dobře a vrátil se. A to se nám daří. Dlouhodobě spolupracujeme s firmami, které u nás mají opakovaně teambuildingy. Jsou u nás spokojené a to nás těší.

 

Kromě toho, že jste ředitelem hotelu, jste zároveň i šéfkuchařem. Jak došlo k této nevšední symbióze dvou pozic?

Neřekl bych, že je to něco tak nevšedního. Lidé, co vlastní hotel, který vedou, v něm většinou i vaří. Je to vlastně pro ně zcela standardní. U mě k tomu došlo v období finanční krize v letech 2008–2009. Tehdy za mnou přišel majitel hotelu pan Stára a nabídl mi, jestli bych dělal ředitele. Myslel jsem si, že si dělá legraci, ale byl to projev velké důvěry. Nakonec jsem na to kývnul a nelituji. Ze začátku jsem měl trochu obavy, jak budu realizovat svoje představy. Ale vzhledem k tomu, že se v hotelové branži pohybuji celý můj dosavadní pracovní život a i moje manželka je z oboru, věděl jsem, že budu mít možnost se radit. Když jsem si na začátku ujasnil, co chci změnit, konzultoval jsem to s kolegy a přáteli z jiných hotelů. Věděl jsem, co chci, nevěděl jsem, jak na to. Po pěti letech musím říct, že všechno, co jsem chtěl proměnit, se uskutečnilo. Rád bych zdůraznil, že všechno byla týmová práce. Máme skvělý tým, který mě celou dobu podporuje. Bez něj by všechny ty změny nebyly proveditelné.

 

Co vás baví na práci manažera?

Jak už jsem řekl, celý můj dosavadní život je propojený s hotelnictvím. Mě v tomto směru baví úplně všechno.Vždycky se mi na hotelu líbilo, že je to vlastně jakýsi stát ve státě, že vše funguje a navazuje na sebe – od práce údržbářů přes housekeeping, obchod, gastronomii... A to mě vždy fascinovalo. Baví mě ten adrenalin. Jdete do práce a nikdy nevíte, co se ten den stane, není to stejné, naplňuje mě to.

 

Když už jsme u lidí, daří se vám udržet stálý tým? Kolegové hoteliéři a restauratéři si stěžují na fluktuaci a nekvalitní personál.

Tak nás se fluktuace naštěstí netýká a jsem za to vděčný. Já jsem náš tým celkově „postaršil“☺ Jsem v hotelu 9 let a hodně kolegů je tady se mnou celou tu dobu, někdo i déle. Jednou za 2 roky se stane, že někdo chce odejít. Řešili jsme třeba nového nočního recepčního. Ale jinak jsme stabilní tým, takže jsem ani netušil, jak dramatická je situace na trhu práce. Nemusel jsem se tím zabývat až do loňského května, kdy od nás odešel jeden kuchař. Hned jsme si dali inzerát, že hledáme kuchaře a představte si, zatím se nám nikdo neozval! Takže zatím se nám tým doplnit nepodařilo.

 

Stíháte ještě dělat šéfkuchaře?

Situace je taková, že když je hodně práce, což bývá na jaře a koncem roku, tak chodím do kuchyně kolegům pomáhat. O víkendech míváme také hodně akcí, různé svatby... Sice už přímo nevařím, ale pomáhám s objednávkami a vydáváním jídel. Problém je, že neseženete brigádníka, který by přišel na tři hodiny během obědů, kdy bychom ho potřebovali nejvíc. Když jsou hektické dny, pracuji od rána v kanceláři, vyřizuji maily, objednávky, ceny a v poledne se převléknu a jdu do kuchyně☺ Ale je pravda, že si na „place“ vyčistím hlavu.

 

Na jakou specialitu byste hosty k vám do restaurace pozval?

Absolutní jedničkou je naše svíčková. Jednoznačně nejprodávanější a nejlépe hodnocená v recenzích! Lidi se k nám na ni sjíždějí ze širokého okolí☺

 

Co vám dělá v práci radost?

Máme radost z každé maličkosti. Pořídili jsme nové počítače s výrazně rychlou wifi. Potěší mě, když si vlastními silami opravíme kompresor u klimatizace. Taky mě těší pochvalné emaily od hostů. Ale hlavně mě nabíjí přímá komunikace s hosty. Rád chodím po restauraci a po hotelu a bavím se s nimi, zajímá mě, co se jim u nás líbí, jak jim chutná... Těší mě, že můžeme podporovat Azylový dům SKP HOPO v Horních Počernicích.

 

Jan Škrle

  • Narodil se v Praze v roce 1971.
  • Absolvoval obor kuchař – číšník, vyučil se v hotelu InterContinental.
  • Pracoval v mnoha známých pražských hotelech, například Panorama, Atrium, Barcelo, Aria, Rott, v restauracích kavárna Slavie, Parnas, Vojanův Dvůr, Kampa Group, Klánovice Golf, od roku 2011 dosud působí v Hotelu Chvalská Tvrz 3* Superior.
  • Dva roky sbíral zkušenosti v restauraci v kanadské Ottavě.

Zpět na přehled

Rozhovor - JAN ŠKRLE